Paddenstoelen in het Waterloopbos

Afgelopen dinsdag naar het Waterloopbos in Marknesse geweest om daar op zoek te gaan naar mooie paddenstoelen. Met name de porseleinzwammen, die daar verscholen in de bossen zijn, zijn mijn favoriet.

Het Waterloopbos is een voormalig terrein voor waterloopkundig onderzoek bij Marknesse in de Noordoostpolder, provincie Flevoland. Het was proefterrein van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, een nevenvestiging van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Het gebied wordt gekenmerkt door restanten en ruïnes van bouwsels van het laboratorium. Nadat het zijn functie als plek voor grootschalige proefopstellingen van waterkeringen en dammen verloor ontwikkelde er zich een moerasbos. 

In het bos bevinden zich in totaal 35 waterwerken van het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De schaalmodellen van de laatste onderzoeken zijn nog aanwezig. Onder meer betreft het:

Koelwatervijver Centrale Maasvlakte
Onderzoek afsluiting van zeegaten Deltawerken (golfbak)
Onderzoek vormgeving van de nieuwe havenmond in IJmuiden
Schaalmodel van het Rotterdamse Noordereiland om de aanleg van de Willemsspoortunnel te onderzoeken.
Deltagoot (Deltawerk //)
Onderzoek naar de aanleg van een oliehaven in Libië.
Romijnstuw
Een aantal modellen om stromingen bij splitsingen en mondingen van kanalen en rivieren te onderzoeken.

Doordat er veel riviertjes en plassen door het bos lopen is de ondergrond mooi nat en daardoor een paddenstoelenparadijs. Volgens Natuurmonumenten zijn er meer dan 800 soorten waargenomen in de bossen. 

Hieronder een aantal foto's die ik gemaakt heb van de paddenstoelen.