Vanavond was het weer dan eindelijk eens goed om mooie foto's in het blauwe uurtje te maken. Jaren geleden had ik het mooie gedecoreerde pand van de Troubadour in Hardenberg al eens vastgelegd. Echter is de vechtbrug tegenwoordig met de feestdagen voorzien van een bouwwerk dat de oude ophaalbrug moet voorstellen. En deze is ook voorzien van lampjes, dus tijd voor een nieuwe foto.
Vooraf op internet gekeken op welk tijdstip het blauwe uurtje begint en een kwartier voor tijd was ik op de locatie aanwezig om de camera in te stellen en de compositie te bepalen.
Wat is het blauwe uurtje?
Het blauwe uur is de benaming voor het verschijnsel dat 's ochtends, het uur voor zonsopkomst en 's avonds, net na zonsondergang bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen. Het blauwe uur is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten. De naam is ontstaan uit het Frans: l'heure bleue.
De periode moet niet verward worden met het "gouden uur" genoemd naar de Engelse term golden hour (ook wel magic hour). Dat is namelijk het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang; het licht heeft dan een warme, goudachtige kleur.
In de fotografie (vooral van architectuur) is deze periode geliefd omdat het licht een bijzondere kwaliteit heeft en verlichting in het gebouw dezelfde sterkte heeft als het licht buiten. Verder is het licht zeer zacht met een warme tint waardoor de huid beter wordt weergegeven. Daarnaast is er tijdens het blauwe uur nog een duidelijk contrast tussen de gebouwen en de lucht. Later op de avond, als de lucht donkerder is geworden, zijn de contouren van de gebouwen niet of nauwelijks meer zichtbaar, wat het fotografisch minder aantrekkelijk maakt. (bron: Wikepedia)
Hieronder enkele foto's die ik gemaakt heb.