Vandaag even op pad geweest in de Engbertsdijkvenen om daar de heikikkers te fotograferen. In het voorjaar kleuren de mannetjes heikikkers blauw om meer op te vallen voor de vrouwtjes kikkers.

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.
Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend. De vervening in Twenterand en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Men gebruikte het veen voor de eigen behoefte, om kachels mee te stoken. In het begin van de 20ste eeuw werd het vervenen van de Engbertsdijksvenen en omgeving grootschalig aangepakt. Dankzij de aanleg van het Veenkanaal in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd het mogelijk om via het water turf af te voeren naar het Overijssels Kanaal. Na vele jaren van zware arbeid werd het gebied weer "teruggegeven" aan de natuur. Hierdoor konden de Engbertsdijksvenen uitgroeien tot een prachtig natuurgebied.

Hieronder enkele foto's.

 alt=
Heikikker
 alt=
Heikikker
 alt=
Heikikker tussen de eitjes