Dinsdag kreeg ik een appje van een kennis dat de bonte vliegenvanger bij hem in de tuin zat. Vanochtend even wezen kijken en natuurlijk mijn camera met telelens meegenomen. De vogeltjes vlogen af en aan om te voeren.
European Pied Flycatcher, Ficedula hypoleuca - Vliegenvangers (Muscicapidae)
Enkele decennia geleden werd de bonte vliegenvanger zelden gezien in Nederland. Tegenwoordig is hij algemener na een sterke opmars vanuit Centraal Europa. Bijna alle bonte vliegenvangers broeden in nestkasten, enkele in boomholtes. Hij komt vooral voor in de oostelijke helft van het land (Veluwe, Drents Plateau). Vanaf een zitpost maken ze korte vluchten achter vliegende insecten aan, en vangen deze in volle vlucht.
De keel en buik van het mannetje van de noordelijke populaties zijn helder wit van kleur evenals de witte vleugelvlek en een kleine dubbele witte vlek boven de snavel. De rest van het verenkleed is zwart in prachtkleed, of meer bruingrijs. Het mannetje is donkerder van kleur dan het vrouwtje dat meer bruin is. Maar in Nederland zijn de mannetjes niet zwart maar bruin en soms moeilijk van vrouwtjes te onderscheiden. (bron:Vogelbescherming)
Hieronder een paar leuk plaatjes die ik heb geschoten.


