Gisteren, maandag 4 oktober, met een andere fotograaf naar het Waterloopbos in Marknesse geweest. 

Het was even zoeken in het Waterloopbos, normaal gesproken ieder jaar een walhalla voor fotografen die het leuk vinden paddenstoelen te fotograferen. Echter lijken de paddenstoelen dit jaar later te zijn dan normaal. Ondanks dit alles toch nog enkele mooie plaatjes kunnen schieten. 

Wat is het Waterloopbos?

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

Laboratorium
De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. Daar was veel onderzoek voor nodig. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was.

In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken, van de Willemstunnel in Rotterdam tot de haven van IJmuiden. In totaal hebben er meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden.

Op dit moment worden enkele werken gerenoveerd.

 alt=
Mycena
 alt=
Porseleinzwam