Op zoek naar de bandheidelibel

Afgelopen maandag ging om 4.30 uur mijn wekker om op pad te gaan met nog een andere fotograaf.  We gingen op zoek naar de bandheidelibel. In een veldje vlakbij Rouveen vonden we een aantal mooie exemplaren die we tijdens de zonsopkomst konden fotograferen.

De prachtige, opvallende bandheidelibel behoort tot de familie van de korenbouten en is een mooie verschijning langs de waterkant. Alhoewel de soort nog steeds relatief zeldzaam is, komen ze wel steeds algemener voor. Vooral in Overijssel komt de bandheidelibel vrij algemeen voor.

Hoe herken je de bandheidelibel

 

De bandheidelibel is een kleine heidelibel van ongeveer 28-35 mm groot. Opvallend aan deze soort is de donkerbruine band die dwars over de bovenste helft van de vleugels loopt. Dit onderscheidt de bandheidelibel van andere heidelibellen. Het achterlijf is bij volwassen mannetjes dieprood en de puntjes in de vleugels zijn rood. Het achterlijf van de vrouwtjes is geel en de puntjes in de vleugels zijn crème van kleur. De poten van zowel het mannetje als het vrouwtje zijn zwart. bron: natuurfotografie.nl

Hieronder een aantal leuke foto's die ik heb gemaakt.

Bandheidelibel

Bandheidelibel

Bandheidelibel